Comuna Asau - situata pe valea mijlocie a Trotusului, la poalele muntilor Ciucului si Tarcaului are avantajul de a deschide calea spre munte, fiind totodata foarte aproape de orasul Comanesti, deci aproape si de accesibilitatile oferite de o asezare urbana.
Asaul a aparut parca din ingemanarea muntilor inalti care il stajuiesc si fiind situat intr-o regiune sub-alpina, ofera ochiului linistea vesnic verde a padurii.

In cele sase sate ale comunei - Asau, Apa Asau, Paltinis, Straja, Ciobanus, Lunca Asau, traiesc circa 7700 de oameni...

Clima este specifica regiunii muntoase desi in ultimii ani extremele au dus la adevarate dezastre naturale.

Comuna Asau are o lungime de aproape 40 km, o suprafata de 27.000 ha si este asezata in partea de vest a judetului Bacau, la o distanta de 63 km de orasul Bacau, la 25 km de orasul Tg. Ocna la 15 km de orasul Comanesti.

Reteaua hidrogafica este si ea bogata: trei ape strabat comuna din toate partile- Trotusul pe o lungime de 8 km, Apa- Asaului pe 38 km si Ciobanusul pe 28 km.

Ocupatiile oamenilor au fost cele specifice zonei de munte: exploatarea forestiera – mentinuta si astazi, mineritul – ajuns o amintire, cresterea animalelor – fara a exista insa ferme numeroase dar cu aparitia tendintei spre eco-ferme, prelucrarea laptelui.

Se constata o procupare tot mai mare pentru exploatarea potentialului turistic al zonei si exista deja o pensiune in comuna Asau si macar alte doua in curs de constructie.

Obiceiurile si traditiile bogate si frumusetea traiului intr-o localitatea de la munte sunt argumente pentru ca orice turist sa aleaga pentru un sejur o cabana din Asau sau gospodaria unei familii din comuna...pentru petrecerea unor zile in liniste si aer curat, la pescuit sau vanatoare, in asezarea de pe malul Trotusului.

 

Comuna Asau in imagini pe sectiunea FOTO:

Invatamantul in comuna Asau

Datini si obiceiuri

Agentii economici

Atractiile turistice ale zonei Asau

 Asaul in presa